De siger noget interessant

En af de fjollede fætre ovre på Juniorama syntes forleden, vi trængte til lidt kultur, og postede denne video – se den lige, og prøv at lytte til, hvad der siges…:

OG HVAD SÅ!? – kan det være, du tænker, eller måske ligefrem råber af Primus Motor, der har spildt flere minutter af din dag. Er det tilfældet, undskylder han, move along, nothing to see here.

Er de gået?
Godt, så lad os snakke.

Vi kan sagtens falde på næsen over moderne arkitektur, og særligt da Lord Foster, der virkelig laver nogle fede ting, men det er ikke derfor, jeg har valgt at belaste bloggen med dette indlæg.
Det er fordi der falder nogle guldkorn, jeg synes er rare at høre og inspirerende.

Det er for eksempel megasejt at bygge en så spektakulær bygning – der specifikt ikke må kunne ses, ellers kunne man ikke få byggetilladelse i de landlige omgivelser.
Her kaster byrådet sig ikke i gruset for stjernearkitekter og bøjer reglerne for dem, som man ellers ser det visse andre steder.
Overhold reglerne, og vær så genial du kan inden for dem.
– men bygningen er altså tydeligvis ikke bygget for at blære sig over for tilfældige forbipasserende eller tilladt for at brande lokalområdet. Den er bygget, fordi McLaren mener, de har brug for den, at det er godt for dem at få den lavet lige præcis på den måde. Det behøver ikke offentlighedens anerkendelse, og slet ikke knæfald.

Det aspekt underbygges af Ron Dennis, formand for McLaren Group, der siger, man ønskede at skabe en bygning, som de ansatte ikke havde lyst til at gå hjem fra.
Absolut også et guldkorn – det er da en vision, der tjener alle: Firmaet holder på sine ansatte, og det er godt for business, og de ansatte har det godt, føler sig betydningsfulde, fordi der laves så fedt et miljø til dem, og bliver inspirerede af deres omgivelser.

En bilfabrik har selvfølgelig en (superfed) vindtunnel – den skal køles, og kølevandet genbruges, ikke bare i et smukt vandmiljø for de ansatte at se på, men også et vådområde, de lokale fugle kan li’ at være i. Cool.

Hvor fedt er det også, at bygningen i dén grad er et ingeniør-værk – en fabrik, der bygger verdens mest avancerede biler, kan også dårligt være mindre end avanceret selv, men det fede er, at det er præcis dét aspekt, der er brugt til at gøre bygningen ekstra smuk, cool, sej eller lækker.
– eller som værten Kevin McCloud siger: Det har mere en bare en smule “James Bond-Superkurke-hovedkvarter”-kvalitet, det kan vi jo li’.
Skurken bor altid fedt.
Pointe (min): Der er ikke et naturgivent modsætningsforhold mellem ingeniør-teknik og design – når vi respekterer og forstår hinanden, er vi et smukt par, et par stærke allierede.

Endelig finder jeg det på en vis måde charmerende, at Foster selv, da McCloud påpeger at alting i bygningen er gråt, næsten er defensiv – “but it’s very sparkly, heheh…”.
Selv dem, vi kalder mestre, i helikopter, blazer og sort rullekravesweater (får man den når man tager afgang fra arkitektskolen?) kan være usikre på, om de nu også vælger rigtigt.

Jeg tror, det, i hvert faldt bland andet, er dén usikkerhed, der holder den kreative skarp.

OK, det er en racerbil-fabrik – det er blær, forurening og livsfare.
Men alligevel, der er ikke noget i vejen med at have visioner, især når de er så sammenhængende som det, man hører om her…

Jesper W.
Primus Motor
hehe, motor, get it…?

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: